Meny

Om Værstasjonen

Værstasjonen er en trådløs Davis Vantage Pro2. Den registrerer temperatur inne og ute, fuktighet inne og ute, vindretning, vindstyrke, lufttrykk, UV od solstråling. Temperatur- og fuktighetsføleren er utstyrt med en liten vifte slik at varm, stillestående luft ikke gir feil målinger. I tillegg er det egne sensorer som måler UV og solstråling. Følerne som står ute kommuniserer trådløst med konsollet inne. Opplysningene overføres med få sekunders mellomrom.

Opplysningene fra sensorene logges på konsollet og overføres kontinuerlig til Webvær , en linux (Ubuntu) basert pc med Meteohub software. Herfra eksporteres data til webserveren min. Etter ett uheldig tilfelle hvor ett kort strømbrudd førte til at Webvær hang seg opp har jeg nå installert en liten UPS fra APC, en APC Back-UPS ES 700VA 230V slik at anlegget nå kan gå ca 30 minutter uten strøm om nødvendig.

Bildet kommer fra et Axis P1346-E webkamera med oppløsning 2048x1536 (3 MP). Bildet lastes opp hvert 5. minutt og viser utsikten rett mot sør, mot Forbundsfjellet og Jønnhaltmyra.

Om Venabygdsfjellet

Venabygdsfjellet ligger sør for Rondane nasjonalpark mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Området er del av Ringebu kommune. Høyden over havet er rundt 850 - 1000 meter, slik at terrenget ligger i bjørkeskogbeltet og dels over tregrensen. Fjelltoppene ligger på 1200 - 1400 meter, den høyeste toppen er Ramshøgda, 1468 moh mens den mest kjente er Muen, 1424 moh. Fjelltoppene på Venabygdsfjellet byr på vidt utsyn til alle retninger. Venabygdsfjellet har fra gammelt av mange setrer, men er nå mer preget av hytter, hoteller og turglade turister året rundt.

Om vinteren til ut april er Venabygdsfjellet snøsikkert med stabilt vinterklima og flott skiterreng. Det kjøres opp 140 km med merkede skiløyper i variert terreng, velegnet for både familieturer og trening. På ettervinteren er det gjerne skareføre og fint å gå overalt. Trolløypa fra Høvringen i Rondane til Sjusjøen ved Lillehammer går over Venabygdsfjellet. Løypa er merket fra vinterferien.

Om sommeren og utover høsten finnes et nett av merkede stier i lett og variert terreng, både i fjellbjørkeskog og over tregrensen. Venabygdsfjellet preges av 30 små og store topper, mange gode fiskevann, moltemyrer og små elver. Det er mange seterveier som egner seg for sykling.